למה הוקמה הותמ”ל?
בשנים האחרונות, משבר הדיור בישראל רק החריף, כאשר מחירי הנדל”ן נותרו גבוהים ובלתי נגישים לרבים. במטרה להתמודד עם המשבר, הקימה הממשלה בשנת 2014 את הוועדה למתחמים מועדפים לדיור, הידועה כ”ותמ”ל”. מטרת הוועדה המרכזית היא להגדיל את היצע יחידות הדיור במחיר נגיש, בין היתר באמצעות קידום תכניות בנייה גדולות ברמה הארצית.
הותמ”ל הוקמה מכוח החוק להאצת הבנייה במתחמים מועדפים לדיור, המכונה גם חוק הותמ”ל. החוק מעניק לוועדה סמכויות רחבות יותר מאלו הקיימות בוועדות התכנון המקומיות והמחוזיות. כך, הותמ”ל יכולה לאשר תכניות, לרבות באופן החורג מהוראות תכניות אחרות, למעט תמ”א 35 הארצית. כמו כן, הותמ”ל מחויבת ללוח זמנים קצוב של 24 חודשים מהגשת התכנית ועד לאישורה או דחייתה.
מה הם התוצאות המעשיות של הוועדה?
בשנים האחרונות אישרה הוועדה תכניות המסתכמות בעשרות אלפי יחידות דיור בפרויקטים גדולים ברחבי הארץ. בין היתר אושרו פרויקטים בני אלפי יחידות בערים כמו הרצליה, רמת גן, ראשון לציון, באר שבע ואחרות. חלק מהתכניות שאושרו כוללות גם חלק משמעותי של יחידות להשכרה ארוכת טווח.
סיפור הצלחה או טעות?
על אף ההישגים, עבודת הותמ”ל לא נעדרת ביקורת. רבים טוענים כי הסמכויות הרחבות מדי שהוענקו לה פוגעות בסמכויות הרשויות המקומיות. כמו כן, עלו טענות שהקצב המהיר של אישור התכניות מביא לפגמים ולחוסר התייחסות מספקת להיבטים סביבתיים. גורמי איכות סביבה וארגונים ירוקים מתריעים לא אחת על התכניות שאושרו.
חרף הביקורות, נראה כי הוועדה ממשיכה בתנופת פעילותה הגבוהה. בממשלה מעריכים כי הותמ”ל צפויה להמשיך לקדם עשרות אלפי יחידות דיור נוספות בשנים הבאות, במטרה לענות על הביקוש הגבוה למגורים. בשלהי 2021 אף הוחלט להאריך את תוקף חוק הותמ”ל בארבע שנים נוספות, עד לשנת 2025. זאת במטרה להבטיח המשך פעילותה התקינה בשנים הבאות.
ללא ספק, הוועדה למתחמים מועדפים לדיור היא כר חשוב בהתמודדות עם אתגר הדיור בישראל, סמן משמעותי למשקיעים לזיהוי קרקע שמסלול האישור שלה לבניה מהיר, ורווחיות של פרויקטים.